ESTIA 2021 Εκτύπωση E-mail

 

 

ESTIA 2021: Στεγαστικό Πρόγραμμα για Αιτούντες Διεθνή Προστασία

Η Αναπτυξιακή Ηρακλείου ΑΑΕ ΟΤΑ υλοποιεί το πρόγραμμα "ESTIA 2021- Στεγαστικό Πρόγραμμα για Αιτούντες Διεθνή Προστασία" στο Ηράκλειο Κρήτης που αποσκοπεί στην ασφαλή στέγαση και συνοδευτικές της στέγασης υπηρεσίες σε αιτούντες διεθνή προστασία, ανάλογα με τις ανάγκες τους και με γνώμονα την ολοκληρωμένη παροχή υλικών συνθηκών υποδοχής κατά την έννοια του ενωσιακού δικαίου.

Η δράση αφορά στη στήριξη αιτούντων διεθνή προστασία μέσω της στέγασης σε μισθωμένα διαμερίσματα με συνολική δυναμικότητα εξακοσίων (600) θέσεων στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, καθώς και στην παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών στους ωφελούμενους για το χρονικό διάστημα από 01/01/2021 έως 31/12/2021.

Η κύρια υπηρεσία της δράσης είναι η παροχή στέγασης σε λειτουργικά και κατάλληλα σπίτια σε αιτούντες άσυλο. Συνοδευτικές υπηρεσίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την ενημέρωση, συμβουλευτική και υποστήριξη σχετικά με διαδικασίες που αφορούν τον ωφελούμενο, τη ψυχοκοινωνική υποστήριξη, τη διερμηνεία, τη μεταφορά για την τοποθέτηση στη θέση στέγασης κ.α.

Στο πλαίσιο του προγράμματος παρέχονται:

  • Προσωρινή Φιλοξενία, δηλαδή παροχή στέγασης σε ενενήντα έξι (96) διαμερίσματα, με τη συνολική δυναμικότητα των διαμερισμάτων να ορίζεται στις εξακόσιες (600) θέσεις. Κάθε διαμέρισμα διαθέτει αυτόνομο χώρο ύπνου δυναμικότητας έξως έξι (6) ωφελούμενους έκαστος, σε περίπτωση δε που οι ωφελούμενοι είνια μέλη της ίδιας οικογένειας, η δυναμικότητα δύναται να είναι μεγαλύτερη. 
  • Ενημέρωση, συμβουλευτική και υποστήριξη σχετικά με διαδικασίες που αφορούν τον ωφελούμενο, όπως την ενημέρωση για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του, την εγγραφή σε δομές της δημόσιας εκπαίδευσης και τη διεκπεραίωση διαδικασιών για την υγειονομική περίθαλψη, την εγγραφή στο φορολογικό Μητρώο, το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού, την κοινωνική ασφάλιση, την εγγραφή σε οργανισμούς προώθησης της απασχόλησης ή κοινωνικής προστασίας.

  • Υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ανάλογα με τις ανάγκες του ωφελούμενου.

  • Διερμηνεία σε γλώσσα που ο ωφελούμενος κατανοεί.

  • Μεταφορά για την τοποθέτηση στη θέση στέγασης, εφόσον απαιτηθεί από τον φορέα υλοποίησης.

Η Δράση, με κωδικό ΟΠΣ 5085574, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και δύναται να βαρύνει τον προϋπολογισμό του Μηχανισμού Έκτακτης Στήριξης του Ταμείου Ασύλου Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συνολική χρηματοδότηση της Δράσης εκ μέρους της Ένωσης ανέρχεται σε 1.752.000,00€ και αντιστοιχεί σε ποσοστό 100% επί της συνολικής επιλέξιμης δημόσιας δαπάνης.

 

 
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Τ.Π. LEADER 2007-2013 
ΟΡΕΑ ΚΡΗΤΗ
Νήσων Περίπλους
"Νήσων Περίπλους" 
Δίκτυο Αναπτυξιακών Εταιρειών
Νησιωτικής Ελλάδος 
kataggelies.png
logo_estia.png
logo___.png